Kort verslag (concept) van de openbare vergadering Dorpsraad MHM 22 januari 2024

  1. Welkom en agenda

Welkom aan de toehoorders (16) en speciaal Conrad Sommerdijk, directeur van de Basisschool.

  • Spreekrecht toehoorders

De locaties van arbeidsmigranten komt aan de orde. Eigenlijk is het jammer dat deze locaties niet voor bewoners beschikbaar komen, maar bovendien lijken de aantallen per locatie wel erg groot. Er is geen sprake van overlast, hinder o.i.d.. De vraag is of een en ander bij de gemeente bekend is en de locaties voldoen aan de voorschriften, o.a. van brandveiligheid. Alex – wijkcoordinator – gaat dit bij de gemeente na.

  • Onderwijs basisscholen

Conrad Sommerdijk schets allereerst de historie van de basisscholen, de filosofie, structuur en organisatie van de overkoepelende stichting, plus de personeelsbezetting. Vervolgens geeft hij een beeld van de aantallen leerlingen, de samenstelling van de klassen en de samenwerking tussen Megen, Haren en Macharen.

Aan de hand van langjariger analyses geeft hij aan hoe de kwaliteit van het onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen te duiden is, afgezet tegen landelijke normen. Dat is iets boven-gemiddeld. Hoewel vooraf niet goed aantoonbaar, verwacht hij dat een gezamenlijke school positief zal uitpakken.

Het plan voor de nieuwe school (gedacht in Megen-Zuid, zo ongeveer achter het benzine-station)  stokt op dit moment, omdat de grond nog niet verworven kan worden. De gemeente bezint zich op hoe nu verder.

  • Bericht vanuit de gemeente

Vanuit de gemeente zijn voornemens aangekondigd om op Het Paradijs een trampoline uit de openbare ruimte te verwijderen, een boomvak aan de Lindenstraat in Megen te herstellen, alsook een groenvak aan de Dorpsstraat in Macharen. Er worden contacten gelegd met de bewoners en de gemeente om eea in overleg te regelen.

  • Programma Dorpsraad

Zoals regelmatig in de dorpsbladen wordt weergegeven onderneemt de Dorpsraad een groot scala aan activiteiten, van inspraak richting gemeente over plannen, zaken over de openbare ruimte en verenigingen etc.. Voor 2024 zijn een 4-tal hoofdzaken te benoemen:

  • Woningbouw, naar behoefte en regelmaat.
  • Sociale Agenda, van het idee van een zorgcoöperatie tot aandacht voor de verenigingen e.d.
  • Onderwijs, m.n. aandacht voor de nieuwe school en de inpassing daarvan in de nieuwe omgeving.
  • Actieve communicatie met de inwoners, zoals info via de dorpsblaadjes, met vergaderingen, een vernieuwde site, peilingen en enquêtes.
  • Woningbouw Haren en Macharen

De plannen voor Het Paradijs en het voetbalcomplex van Macharen liggen ter inzage, dus de officiële procedures zijn gestart.

Halverwege dit jaar zullen hopelijk deze plannen zodanig definitief zijn dat er echte bouwplannen gemaakt kunnen worden. Aan iedereen de uitdaging om voor Het Paradijs met plannen te komen; m.n. voor het deel voor het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (rijtje van 4) ligt er een mooie uitdaging voor starters o.i.d..

  • Subsidieverzoeken

Er zijn 2 subsidieverzoeken. Voor de hogere drukkosten van ’t Haontje; eenmalig, want men probeert hiervoor apart dekking te vinden. Voor de bekostiging van de actie van bakkerij Antoon en Frans, t.w. de kosten van de worstenbroodjes.

  • Diversen/ rondvraag

Gevraagd wordt of er actie wordt ondernomen n.a.v. de sluiting van de kerk. Tijdens het werkbezoek van het College van BenW is deze kwestie in combinatie met de sluiting van de school, het café en de friettent aan de orde gesteld. Voor de Dorpsraad, maar m.n. voor de Kernraad is aanpak van de kern, samen met het Gemeenschapshuis een hot item. Het College van BenW is doordrongen van deze problematiek.

Binnenkort (29 januari 2024) komt een er initiatief van de Kernraad om samen met de verenigingen en diverse personen de rol en positie van de Kernraad te bespreken en de “Agenda voor Haren” weer eens onder loep te nemen.

Het parkeren op Het Paradijs is nu al zorgelijk en zal met de nieuwbouw verder toenemen. Veel huishoudens hebben 2 auto’s en soms ook nog een werkbus. En enkelen hebben de garage toegevoegd aan het wonen. De Dorpsraad zal poolshoogte nemen en e.e.a. met de inwoners bekijken.

Agenda Openbare vergadering Dorpsraad MHM

Datum: 22 januari 2024 aanvang 20:00 uur
Locatie: voetbalkantine SBV, Lietingstraat Haren.

  1. Opening
  2. Spreekrecht toehoorders
  3. Status van het onderwijs in MHM (toelichting door Conrad Sommerdijk)
  4. Bericht vanuit de gemeente
  5. Programma dorpsraad 2024
  6. Woningbouw Paradijs Haren
  7. Subsidieverzoeken (indien van toepassing)
  8. Sluiting

Beknopt verslag Openbare Vergadering Dorpsraad MHM, 25-9-2023, Megen

  1. Welkom en voorstelrondje

Plm. 20 belangstellenden; Alex vd Heijden, nieuwe wijkcoördinator; Robbert vd Wolk, gebiedsregisseur; leden van de Dorpsraad.  

  • Verslag vorige vergadering 3 april 2023

De gebiedsregisseur merkt op dat meldingen mbt de openbare ruimte via de site van de gemeente kunnen worden gemeld, dus niet via de in het verslag aangegeven site “Mijn buurt Oss”, want deze is voor burgerinitiatieven e.d..

Jan Helmer meldt dat met het waterschap een overleg is geweest omtrent de bomenkap ivm het plan Meanderende Maas vooral tpv omgeving dijk Maasbommelsestraat: de noodzaak van de kap is wel gebleken ivm de plaatsing van een diep ondergronds scherm; er komen behoorlijke bomen in een mooie variatie voor terug.

  • Toestand van het wegdek op de keien/parkeerproblematiek (historische kern Megen)

Jos van Orsouw meldt dat er een werkgroep is geformeerd rondom deze problematieken: samen met Jan Heemskerk, Bas vd Voort en Hein de Leeuw. Zeker in het licht van de door de gemeente aanbevolen parels van de gemeente (m.n. Ravenstein en Megen) vindt de werkgroep dat de veiligheid en toegankelijkheid/bereikbaarheid in het geding zijn. M.n. voor ouderen en minder validen, maar eigenlijk voor iedereen – voetgangers en fietsers – is het wegdek niet veilig, op sommige plekken echt ondermaats en voor het grootste deel zeker niet  comfortabel. Speciaal zijn enkele voorzieningen, zoals de huisarts, Acropolis en de sporthal, slechts te bereiken over (delen van) een beroerd wegdek. De diverse aanleg van zaken als een nieuwe waterleiding en kabels hebben duidelijk hun sporen achtergelaten met gaten, grote spleten en slechte (te forse) afhang, wat ook lijkt te duiden op onvoldoende (controle op) herstel. Hij kondigt een handtekeningenactie aan, waarvan het resultaat bij het werkbezoek van het college op 31 oktober a.s. zal worden aangeboden.

Diverse aanwezigen onderstrepen de constateringen van Jos: met een rollator, rolstoel of op krukken is de weg naar de huisarts nauwelijks te doen, zeker niet wanneer er in de directe omgeving van Acropolis niet geparkeerd kan worden. Zodoende kunnen mensen niet alleen meer naar de huisarts, naar activiteiten in Acropolis en moeten worden gebracht of gaan niet meer. Ook wordt gewezen op het grote verschil in oplevering van herstel na opgravingen, op het niet naleven van het verbod op vrachtwagens en op slecht parkeergedrag.

De gebiedsregisseur erkent dat er enkele weggedeelten zijn met een (zeer) slecht wegdek; zeker waar leidingen en kabels zijn gelegd. Voor het overgrote deel voldoet het wegdek aan de gehanteerde CROW-normen. Voor de slechte gedeelten is geld beschikbaar, echter voor een algehele groot-onderhoudsbeurt is geen geld, ook niet in relatie tot ander groot-werk zoals een aanpak van de riolering oid.. Op herstel is normaal toezicht, maar garantie geldt maar voor 1 jaar, terwijl problemen zich soms pas later aandienen vanwege zetting van de (soort) ondergrond. Hij wil graag met de werkgroep de gehele kern van Megen nalopen en naar oplossingen zoeken, zeker ook in relaties tussen wegdek/bereikbaarheid/ toegankelijkheid en parkeren/verkeerscirculatie/vrachtverkeer e.d.. Dan is ook deskundigheid mbt verkeer/parkeren van de gemeente vereist.

Over en weer worden diverse suggesties (met commentaar) gedaan:

  • Van 2009 is een onderzoek bekend mbt problematiek wegdek en relatie met parkeren/ verkeerscirculatie; hierbij betrekken.
  • Bekijk ook of met aanpak aan 1 zijde van de straat al een behoorlijke verbetering te bereiken valt (loopstrook zonder parkeermogelijkheid); en starten met de “slechtste” gedeelten en/of proeven.
  • Probeer (mobiele) Megenaren te bewegen om te voet/met de fiets naar de kern te komen c.q. zo nodig te parkeren op enige afstand, bijv. bij het voetbalveld/Graaf de Brimeu/Koolmarkt.
  • Bezie een vergunningensysteem, al is dat erg ingrijpend en vergt eea veel tijd en diverse andere nadelen en problemen met handhaving. 
  • Bekijk mogelijke aanvullende positieve mogelijkheden zoals verbetering van ov en bijv. deelauto’s i.p.v. 2e/3e auto of parkeren op afstand voor 2e/3e auto.
  • Stem met verenigingen activiteiten af, zeker met Acropolis vwb het gebruik van de parkeerplek daar; bespreek met de restaurants en kerk de mogelijkheden tot verbetering. 
  • Denk aan nieuwe parkeerplaats bij de jachthaven in kader van Meanderende Maas. Wel veilige oversteek bezien.
  • Is verbetering circulatie met bewegwijzering (bijv. naar parkeren voetbalveld met grasplek) te bereiken.
  • Is korting te bewerkstelligen bij betaalde evenementen bij parkeren op afstand.

De Dorpsraad stelt de aanpak van de werkgroep met de gemeente erg op prijs, zal eea nauwgezet volgen en hoopt op een vlot vervolg.

  • Oproep meedenken over verduurzaming van (o.a. historische/monumentale) gebouwen in de kernen Megen, Haren, Macharen.

Jan Helmer meldt de aanpak van de energietransitie via een aparte overleg”tafel” voor de gemeente Oss. Hij vraagt zich af of een aparte “bijzettafel”-overleg mogelijk zou zijn voor vooral de aanpak van de historische gebouwen, bijv. voor de kernen, waar kennis, kunde, affiniteit met energie en verduurzaming bij elkaar gebracht zou kunnen worden. Misschien is bijv. warmtewinning vanuit de Maas een optie van het bekijken waard. Ook de gemeente is met verduurzaming van o.a. Monumenten bezig. Hij roept iedereen op hieraan bekendheid te geven en desgewenst met hem contact op te nemen.

  • Lopende ontwikkelingen

De wijkcoördinator wijst op de mogelijkheid mensen voor te dragen voor “Ossenaar van de maand”. Personen met een extra inzet op een maatschappelijke activiteit.

Hij wijst ook op de komende “Week van de eenzaamheid”. Enkele aanwezigen vinden de naamgeving enigszins stigmatiserend en non-productief en bevelen aan “Week van de ontmoeting”. Kijk vooral niet alleen naar ouderen, maar zeker ook naar jongeren (14-20), anders-taligen etc..

De gemeente is beducht voor ondermijning, vooral in het buitengebied. Er is van ons allen een cultuuromslag nodig om onduidelijke bedrijfsactiviteiten, vreemde verbouwingen bij boerderijen, stallen e.d. te “scannen” en zo nodig te melden bij de gemeente.  Het kan bijv. gaan om de huur van stallen bij weduwen van boeren, die zonder voldoende kennis van zaken in een deal met criminelen is gelokt.     

  • Bevestiging subsidies

Leo Bokmans meldt de verleende subsidies voor de standaardzaken aan kermis, Sinterklaas,  quizzen, straatspeeldagen, dorpsblaadjes etc.. tot een totaal van ca. € 6.600,– en verleende subsidies voor incidentele activiteiten tot een totaal van ca. € 5.000,–. Er is per kern nog een klein budget beschikbaar, vooral als stimulans voor nieuwe, startende activiteiten. 

  • Rondvraag en mededelingen

Leo Bokmans meldt dat tot uiterlijk 27 september a.s. zienswijzen kunnen worden ingebracht tegen de (uitvoerings-)plannen van de Meanderende Maas. Hij doet dat op persoonlijke titel nl. tegen de combinatie van het wandel- en fietspad langs Macharen. Vanuit de aanwezigen wordt daar tegenin gebracht dat een combinatie toch veilig genoeg moet kunnen zijn en voor de fietser hoog op de dijk erg aantrekkelijk is.

Een van de aanwezigen meldt dat hij diverse zaken rondom natuur en landschap (bijv. een dubbele rij bomen in de Rulstraat tot aan de camping) bij het waterschap aan de orde zal stellen. Op een vraag waar de boom op de Koolmarkt blijft antwoordt de gebiedsregisseur dat komend voorjaar een stevige linde (20-25 cm omtrek) zal worden geplaatst. 

Verslag Openbare vergadering Dorpsraad , 3 april 2023

aanwezig: ruim 60 belangstellenden

  • Welkom en Voorstelrondje: wethouder Sidney vd Bergh, nieuwe wijkcoordinator Alex vd Heijden, gebiedsregisseur Robert vd Wolk, leden van de Dorpsraad.
  • Toelichting wethouder op ontwikkeling woningbouw Macharen/nieuwe d’n Bongerd:        

De wethouder legt de opgave voor Oss uit (2040: 8500-10.000 woningen, 2030 5500), langs de zgn IJssellijn, dus spoorzone incl. Oss-West. Hij schets de algehele problematiek van nu (bouwkosten, rente en procedures), dus prioriteren. Macharen behoort tot de opgave voor de korte termijn. Haren en Megen komen er ook aan. Hij realiseert zich dat plm 50 woningen op het v.m. voetbalcomplex 1/5 is van aantal woningen van Macharen nu (274), dus ingrijpend.

Hij refereert aan het vele goede werk van de Kopgroep met de Plekkenmakers, maar qua kosten en onderzoek nog te vrijblijvend. Dus wil hij snel een realistisch plan waarvoor intussen al diverse stappen zijn gezet. Vooral de wateropgave, de ontsluiting, een nieuwe d’n Bongerd, verplaatsing van de tennisclub (met geluid en licht) en dus de kosten zijn “heikele” punten. Intussen zijn 2 scenario’s in gesprek met de Kopgroep. Vóór de zomer komt wethouder Frank den Brok met keuze voor een scenario met kosten met een voorstel naar de raad. Het stedenbouwkundig plan kan hijzelf alsdan vóór het eind van het jaar naar het college brengen voor publikatie met procedure vlgs wet Ruimtelijke Ordening, dus vóór start Omgevingswet. Alsdan zou ergens in 2025 (niet begin 2025) met bouw begonnen kunnen worden.

De Kopgroep bij monde van Chris Ermers schets het verleden, het nut en de noodzaak van deze bouwontwikkeling voor de leefbaarheid en de goede samenwerking met het gemeentelijk apparaat en de huidige aanpak van de wethouder. M.n. wordt aandacht gevraagd voor de positie van de tennisvereniging, zijnde de enige sportvereniging voor Macharen. De gemeenteraad zal nog worden uitgenodigd voor uitleg totaal-plan.

Vraag: wat wordt er gebouwd (voor de Macharenaren), is er ook plek voor zelfbouw en in welk tempo – met een aanvullende opmerking dat tamelijk simpel er altijd een actueel beeld van de behoefte kan worden gescand met behulp van een tool van BPD ? – (eerder Bouwfonds) ?

Antwoord: er is eerder een enquete gedaan met een schets en er is een algemeen woningbouwbeleid voor de kernen welke als uitgangspunt dienen (met een grote opgave voor sociale huur en goedkope koop); met projectontwikkelaar Reuvers wordt eea uitgewerkt waarbij aandacht voor behoefte Macharen en fasering zullen worden meegenomen (NB: Europese wet op komst die voorrang voor lokale bevolking mogelijk maakt !); met Mooiland is er positief contact geweest omtrent de bouw van mogelijk een 10-tal huurwoningen.  

Vraag:  waarom is het eerdere plan “afgeschoten”, de huizen worden toch betaald, de tenniscluben d’n Bongerd moet je toch hier “los” van zien ?     

Antwoord:  d’n Bongerd is sterk verouderd en moest toch “vervangen” worden, terwijl er qua ontsluiting weinig mogelijkheden waren, ook in relatie tot de tennisclub, die ook nog qua geluid en licht problemen gaf; dus onlosmakelijk verbonden met de bouwontwikkeling.

Vraag: zijn er geen andere/betere ontsluitingen via Dorpenweg, voetbalpad of dijk en moet er niet een 2e ontsluiting worden gemaakt ?

Antwoord: ontsluiting op Dorpenweg en dijk zijn niet mogelijk vanwege bezwaar provincie en waterschap; met een hoofdontsluiting via plek met omgeving d’n Bongerd en tennisclub met een calamiteitenontsluiting via het voetbalpad kan een bevredigende oplossing gevonden worden.

Vraag: variëteit in soorten en uiterlijk van de huizen e.d. is belangrijk, want het zou een dorpse uitstraling moeten hebben in het verlengde van Macharen.

Antwoord: gemeente en Kopgroep erkennen dorpse/landschappelijke opbouw en uitstraling; projectontwikkelaar is zich hiervan bewust en Kopgroep/gemeente zullen eea kritisch bekijken.

Vraag: wat als het niet lukt om het stedenbouwkundig plan eind dit jaar in procedure te brengen ?

Antwoord: dan zal er al snel een vertraging ontstaan van minimaal een halfjaar, alleen al vanwege procedure Omgevingswet.

Vraag: de vm. voetbalkantine heeft opslag van Kindervakantieweek, Carnavals-vereniging e.d.; vervanging is gewenst.

Antwoord: bekijken met de Kopgroep.

  • Mededelingen van de gemeente      
  • De wethouder meldt zijn inzet op het nieuwe mobiliteitsbeleid, waarvoor een nieuw plan wordt voorbereid. De belangrijkste inzet behelst “hoog” spoor met diverse onderdoorgangen, vernieuwing van het hoofdstation en verplaatsing van Oss-West, met een nieuwe hoofdstructuurweg aan de noord-westzijde, ook met het oog op Oss-West (met 3000/4000 woningen); en zeker in relatie tot de bijzondere ligging van de dorpen en wijken t.o.v. het centrum en de nationale wegen. In dit verband wil hij zich ook bijzonder inzetten op optimalisering van de fietsinfrastructuur.
  • De gebiedsregisseur meldt:
  • dat binnenkort weer om tafel gegaan wordt met buurt Mr. Teunissenstraat om een passend – leeftijd – speeltoestel te plaatsen;
  • dat binnenkort een “moestuin” in de vorm van bakken nabij de kerk geplaatst worden, zodat uiteindelijk nabij de nieuwe d’n Bongerd een dorpsmoestuin gemaakt kan worden;
  • de speelgelegenheid nabij de Elzenstraat in Megen in goed overleg met de buurt is “opgepoetst”;
  • morgen in Haren i.o.m. de Kernraad in d’n Heymit een nieuw speeltoestel wordt geplaatst.
  • De gebiedsregisseur wijst er op dat hij altijd aanspreekbaar is voor zaken van de openbare ruimte. En verwijst bovendien naar de mogelijkheid van melding via “Mijn buurt Oss”.
  • Vragenrondje
  • vraag van mevrouw Van Wensveen of de Dorpsraad kan achterhalen of er geen betere oplossing is voor de kap van een 100-tal bomen (“opschot” genoemd) tpv een te plaatsen damwand nabij de Maasbommelsestraat/oksel dijk. Eea zal worden nagegaan.
  • vraag aan de gebiedsregisseur of er geen verwijzingsbordje in Macharen kan komen naar d’n Bongerd, want niet helder; hoewel met bordjes spaarzaam wordt omgegaan en er goede navigatie is, zal de gebiedsregisseur eea bezien.
  • vraag aan de wethouder of na de kap en snoeiwerk t.p.v. het waterleidinggebied (takkenziekte) herplant verplicht is door Waterleidingmij.; onbekend !
  • vraag aan de Dorpsraad of in het verlengde van Beleef Megen een initiatief genomen zou kunnen worden om de verbinding/samenwerking tussen de verenigingen van de dorpen te stimuleren met gezamenlijke activiteiten, ook gezien de beperkte menskracht qua vrijwilligers. Eea zal in het eerstvolgend vooroverleg van de Dorpsraad worden besproken.
  • vraag of de Dorpsraad voelt voor ondersteuning/initiatief 800 jaar Zonnelied zijnde een activiteit van het Kenniscentrum Franciscus voor slechts 2 plekken in Nederland, o.a. tegen de achtergrond van 2 kloosters in Megen. De Dorpsraad zal zich hierop oriënteren.    
  • Mededelingen van de Dorpsraad
  • Parkeerprobleem bij Acropolis m.n. voor/vanwege de huisarts. Kleine enquete in de buurt wordt uitgevoerd door de gebiedsregisseur. Oplossing met aparte plekken is nauwelijks/niet te doen.
  • Er zijn geen ontwikkelingen te melden tav de nieuwe basisschool. Hopelijk volgende maand uitsluitsel omtrent de plek. Alsdan zsm overleg.
  • Er is geinformeerd naar de gevolgen van de komst van de Roemeense “kerk” in Megen m.n. naar parkeren. Verwacht worden gemiddeld 30 auto’s op zondag v.m.; misschien met Pasen e.d. wat drukker. Dat zou moeten kunnen; we houden vinger aan de pols.  
  • De Dorpsraad orienteert zich op mogelijke onderwerpen voor behandeling door de Dorpsraad. Graag hoort de Dorpsraad vanuit de dorpen welke zaken voor de dorpen apart of gezamenlijk bekeken zouden kunnen/moeten worden.

OPENBARE VERGADERING 3 APRIL IN MACHAREN

Beste inwoners van Megen, Haren en Macharen,

Aanstaande maandag 3 april is er een OPENBARE VERGADERING van de Dorpsraad MHM in gemeenschapshuis de Bongerd in Macharen.

We starten om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:45u..

De agenda:

1. Opening.

2. Vaststellen van de agenda.

3. Vragen en opmerkingen inwoners.

4. Nieuwbouw Macharen / Ontwikkeling De Bongerd

(toelichting door wethouder Sidney van den Bergh)

5. Mededelingen van de dorpsraad.

6. Mededelingen van de gemeente.

7. Rondvraag.

8. Sluiting.

Heeft u een vraag of opmerking, maak dit dan voor de vergadering even kenbaar bij de voorzitter.

Graag tot maandag,

€ 800 energietoeslag voor lage inkomens in gemeente Oss

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in Oss een eenmalige energietoeslag van € 800 krijgen in 2022. Met dit extra geld kunnen zij een deel van de energiekosten betalen.

Toeslag aanvragen

Inwoners die een bijstandsuitkering en/of minimaregeling krijgen, hoeven de energietoeslag niet zelf aan te vragen. Zij krijgen het bedrag half april automatisch overgemaakt. Andere inwoners met een laag inkomen kunnen de toeslag vanaf 20 april 2022 aanvragen via de website van de gemeente. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de toeslag is te vinden op www.oss.nl/energietoeslag

Waarom is er de energietoeslag?

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor is de energierekening van veel huishoudens honderden euro’s duurder. Het rijk verlaagt de energiebelasting. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Maar huishoudens met een laag inkomen hebben het extra lastig door de hoge energieprijzen. Daarom maakte het rijk geld vrij voor een eenmalige energietoeslag van € 800 per huishouden. 

Advies om te besparen op uw energierekening

Wilt u besparen op uw energie, maar weet u niet zo goed hoe? Plan dan nu een gratis gesprek met een vrijwillige energiecoach! Samen kijken jullie naar de mogelijkheden. En dat bij u aan de keukentafel! Kijk voor meer informatie op www.ossschakeltdoor.nl.

Zorgen over het betalen van uw rekeningen? Neem contact op!

Heeft u moeite met het betalen van uw rekening(en)? Dan is het belangrijk om daar met iemand over te praten. Dat kan een bekende zijn of professionals of vrijwilligers die mensen helpen bij hun geldzaken. Denk aan Sociaal Raadslieden van ONS welzijn, consulenten Schuldhulpverlening van de gemeente Oss of een Schuldhulpmaatje. Wacht niet te lang, maar kom in actie! Kijk op voor meer informatie over wat u kunt doen op Hulp bij geldzaken.

Meanderende Maas;

Aanvullende informatie op de agenda van de openbare vergadering van
Dorpsraad MHM in samenwerking met VDG als onderdeel van de openbare vergadering op 27 september:


Beste inwoners van Megen, Haren en Macharen,


Als we het over onze directe leefomgeving hebben gaat er de komende jaren flink wat veranderen met het project de Meanderende Maas. Dit is een hele mooie en tevens broodnodige ontwikkeling met kansen maar ook uitdagingen.


Vooral uit Megen en Macharen hebben ons wat geluiden bereikt dat er nog vragen / onduidelijkheden zijn over hoe sommige dingen concreet zullen worden uitgewerkt in het project. Daarvoor zijn wij in gesprek gegaan met de omgevingsmanager van waterschap AAenMaas, de heer Peter Rutten.

Als uitkomst organiseren we op maandag 27 september in samenwerking tussen de Dorpsraad MHM en VDG deze avond. De avond vindt plaats in gemeenschapshuis De Haar in Haren en start om 20.00 uur.
Ook al is er een ruim proces van inspraak en meedenken aan vooraf gegaan en staat er al heel wat vast, toch lijkt het ons goed om nogmaals naar de inwoners te luisteren en extra toelichting te geven op de toekomstige plannen. Ook de projectleiding staat altijd open voor een gesprek. Zij hebben dan ook toegezegd om mee te werken aan deze avond waarbij ook de uitvoerder van Boskalis aanwezig zal zijn om de details nader te verduidelijken.


We gaan na een presentatie in gesprek met elkaar om te kijken of dat in samenwerking met eenieder een succesvol project kan plaatsvinden.
Om teleurstelling te voorkomen: veel staat al vast na een jarenlang proces van inspraak en besluitvorming.

Dit is geen belofte dat je wensen zullen worden uitgevoerd. Je kunt helaas nooit iedereen tevreden stellen.
Wel is het een moment om met de projectleider en uitvoerder in gesprek te gaan, je te laten horen. Om zo samen te zorgen voor een duidelijker beeld hoe het in de toekomst zal worden, hopelijk wat vragen weg te nemen en wellicht kijken of er nog ruimte is voor kleine maatwerk aanpassingen.
Dus heb je vragen of wil je gewoon net iets meer zicht krijgen op het project? Dan zien we je graag op 27 september!


Tot dan!
Dorpsraad MHM en

VDG Jessica Keijzer-Nab en Roel van de Camp

OPENBARE VERGADERING DORPSRAAD MEGEN, HAREN EN MACHAREN

Beste mensen,

Na ruim anderhalf jaar kunnen we gelukkig weer een openbare vergadering van de dorpsraad houden.

De inbreng van onze medebewoners is essentieel voor het werk van de dorpsraad.

We hebben jullie gemist en zien er erg naar uit om jullie weer te ontmoeten!

Agenda openbare vergadering

Dorpsraad Megen, Haren en Macharen

Datum:                Maandag  27 september 2021

Aanvang:            20.00 uur

Plaats:                  Gemeenschapshuis de Haar te Haren

  1. Opening.
  2. Vaststellen van de agenda.
  3. Vragen en opmerkingen inwoners.
  4. Presentatie voortgang dijkverbeteringsproject Meanderende Maas.
  5. Ontwikkelingen scholen MHM. 
  6. Bouwen, Ontmoeten en Sport in Macharen.
  7. Vertrek wijkcoördinator.
  8. Mededelingen van de dorpsraad.
  9. Mededelingen van de gemeente.
  10. Rondvraag.
  11. Sluiting.

Heeft u een vraag of opmerking, maak dit dan voor de vergadering even kenbaar bij de voorzitter.

CORONAMAATREGELEN:

Vanaf 25 september is toegang tot de openbare vergadering alleen mogelijk op vertoon van een Coronatoegangsbewijs samen met een geldig legitimatiebewijs.

TOT MAANDAG 27 SEPTEMBER!